CFT


Compassionfokuserad Terapi


Vad är CFT?


Compassionfokuserad terapi (CFT) är en

stress- och känslohanteringsmetod.

Compassion kan ungefär översättas till medkänsla på svenska.


Metoden lär oss att genom medkänsla mot oss själva och andra kan vi utveckla vår inre trygghet. Det kan vara värdefullt vid psykisk ohälsa som t.ex är kopplat till stigma, skuld, skam och självkritik.


CFT integrerar och kompletterar klassiska terapier såsom psykodynamisk terapi och KBT med modern hjärnforskning och kontemplativa traditioner såsom buddhism. 


CFT-teorin utgår från att vi har en yngre och mer utvecklad och en äldre mer primitiv hjärna. Den äldre ställer ofta till med problem för oss.


CFT kan lära oss att använda vår mer moderna del av hjärnan till att få den primitiva,

äldre delen av hjärnan att känna

sig lugn och trygg. 

Hotsystemet

Handlar om inre och yttre kritik mot oss själva, att vi känner oss hotade av omgivningen eller andra negativa känslor som skuld, skam och ångest. När du befinner dig i hotsystemet kan det hjälpa att kunna lära sig att gå in i sitt inre trygghetssystem för att koppla bort sina stressorer. 

Trygghetssystemet

Den tredje cirkeln är trygghetssystemet och där känner vi förnöjsamhet och trygg gemenskap med andra även när vi ibland är ensamma. Det är vårt system för läkande, återhämtning, lugn och ro. 



Hur går det till?


Vid CFT försöker jag som behandlare att hjälpa

dig att utveckla en inre trygghet och stödjande

röst som kan dämpa de negativa rösterna, din inre kritiker.


CFT handlar om att lära sig hålla om, trösta och acceptera

sig själv i befintligt skick t.ex. vid känslor av

misslyckande eller hopplöshet.


Det är okej att uppleva negativa tankar och känslor, men istället för att ge för stor plats åt självkritiken, så lär oss CFT att känna hopp, acceptans och att inte döma oss själva eller andra i utsatta lägen i livet.


Får vi positiva känslor, ger det oss ofta styrkan och

modet att ta itu med eventuella förändringar

vi känner behovet av.  


De tre motivationscirklarna


CFT lär att vi människor har tre motivationscirklar vi ofta

rör oss mellan. Den ena är hotcirkeln, den andra den utforskande (prestationscirkeln) och den tredje är trygghetscirkeln.


CFT lär dig att identifiera när d t.ex. hamnar i

hotsystemet eller blir stressad av för mycket prestationskrav och vad du då kan göra för att gå

tillbaka till trygghetssystemet.

Drivsystemet

Handlar om fokus på att leverera, utforska och bli belönade. I lagom mån är det bra, men kan vid överdrift leda till till exempel arbetsnarkomani, missbruksberoende, överdrivet tittande på sociala medier eller för mycket datorspel.

I vårt drivsystem jämför vi oss med andra. och presterar. Det kan göra att vi mår tröttar ut oss om vi hela tiden värderar oss själva. Det kan ge oss en känsla av att vi aldrig är tillräckligt bra eller att vi bara tycker om oss själva om vi lyckats med något och känner oss bättre än andra. 

Belönings- eller prestationsöverdrifter leda till utmattning.